Baba Terhesség Hasunkra süt a nap – mire kell ügyelni?

Ha a melegebb napokon kint töltjük a szabadidőnket, a kint tartózkodás nagyon pozitív hatással lehet a hangulatunkra és az egészségünkre. Az ultraibolya sugarak stimulálják az endorfinok, vagyis a boldogsághormonok termelését. Ennek hatására a szervezet D-vitamint is termel, megerősítve ez által a csontokat és az ellenállóképességünket. Azonban ne feledjük, hogy a napnak sok negatív hatása is van a szervezetünkre, és az egészségre káros is lehet. Főleg a kismamák nagyon veszélyeztetettek. Persze, az nem jelenti azt, hogy a várandósság idejét lakásban kell tölteni! Élvezze a friss levegőt, de tartson be néhány alapvető szabályt.

Biztonságos napozás várandósság alatt

Amikor eljön a nyár, előkerülnek a rövid nadrágok, ujjatlan ruhák és blúzok, és ahhoz, hogy jól is nézzük ki ezekben a ruhákban, szükségünk van egy kis napra! Hogyan lehet várandósság alatt finom cappuccino árnyalatot szerezni a bőrünknek? És egyáltalán lehetséges?

Általánosan nem javasolt a várandósság egész ideje alatt napozni, mivel a napozás következtésben a bőr megsérülhet, és a szervezet dehidratálódhat. Rendkívül fontos, hogy ebben az időszakban is a kismama sokat sétáljon és tartózkodjon a friss levegőn. Azonban ne feledjük, hogy mellőzni kell azokat a napszakokat, amikor a napsugárzás nagyon erős. Ilyenkor árnyékos helyen kell tartózkodni.

Függetlenül attól, hogy terhes-e vagy sem, a napozás következtésben a bőr hamarabb öregszik, és fennáll a rosszindulatú melanóma kialakulásának veszélye is (bőrrák). A napsugárzás hatására rosszabbodhat a meglévő bőrfoltok állapota, illetve növekszik az anyajegyek elváltozásának veszélye.

Néhány tanulmány összefüggésbe hozza az UV-sugárzást és a folsav hiányát. A folsav első trimeszter idején fontos; ugyanis megakadályozza a gyermek gerincvelőjének és agyának rendellenes fejlődését a terhesség első hat hónapjában. Ezért kerülendő az erős napsugárzás, illetve javasolt a folsav fogyasztása étrend kiegészítők formájában. Ne feledje, hogy terhesség alatt a bőr hajlamosabb a megégésre, illetve pigmentfoltok kialakulására, főleg az arcon.

Strandon

A terhesség alatt a bőr érzékenyebb, így a nap kiütéseket, köleshimlőt vagy pigmentációs elváltozásokat okozhat. Ha azonban árnyékban tartózkodik, a kiütések megjelenésének kisebb az esélye. Azonos óvintézkedéseket kell betartani a napon akár terhes, akár nem: igyon sok vizet, használjon védőfaktoros napozókrémet, és viseljen kalapot.

Ha émelyeg, rosszul érzi magát vagy fáradt, keressen légkondicionált helységet. Semmiképp ne tartózkodjon hosszú ideig a napon!


Ruházat és védelem

A nap elleni védelem, vagyis védőfaktoros napozókrémek használata mellett ügyeljen a megfelelő ruházatra is. Légáteresztő ruha, széles karimával rendelkező kalap és napszemüveg nemcsak védenek, de elengedhetetlenek is!
Mindenképpen kerülje a napon tartózkodást 11 és 16 óra közötti időben. Ilyenkor legerősebb a napsugárzás, a napsugarak a legtöbb kárt okozhatják, beleértve a szervezet túlhevülését, ami főleg kismamák számára nagyon veszélyes lehet. Terhesség alatt egyébként is magasabb a testhőmérséklet. Ha pedig még tovább növekszik, veszélybe kerülhet a magzat fejlődése, szélsőséges esetekben akár vetéléssel is járhat.

A gyermek egészsége

Napozás alatt megemelkedik a testhőmérséklet, mérsékelten emelkedik a vérnyomás, és a szervezet az intenzív izzadás következtében vizet veszít. Még az egészséges, erős emberek is néhány órás strandolás során kimerülhetnek, és fáradtak lehetnek. A napsugárzás ugyan nem hatol át az anya bőrén, magzatburkon, sem a magzatvízen, ugyanakkor a napsugarak közvetetten a gyermekre is hatással vannak. A megterhelt anyaszervezet hevesebben reagál, és minden ilyen változás hatással van a gyermekre.

Függetlenül attól, hogy napozik, fekszik a napon vagy friss levegőn tornázik, kerülni kell a szervezet túlhevítését és a dehidratálását. Kánikulában ne tartózkodjon kint, főleg a legforróbb napszakokat kerülje! Nem kell lemondani a szabadban végzett tevékenységről, de szervezze azokat reggelre vagy estére. Ha mégis forró napokon kint tartózkodik, akár napon, akár árnyékban, ne feledje, hogy sok vizet kell innia, hogy megelőzze a szervezet kiszáradását. Viseljen kalapot, és rendszeresen használjon napozókrémet, naponta többször. Mi az, ami megvédheti még Önt és a gyermekét? Természetesen higgadt gondolkodás. Szüksége lesz rá, hogy a legjobb anya legyen. Kezdjen bele akár azonnal!

Forrás: Americanpregnancy, The Bump, Parenting, Poradnikzdrowie, Rodzice


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása