Egészséges életmód Fitt életmód Hogyan válasszuk ki a megfelelő kerékpáros öltözetet?

A kerékpáros öltözet kiválasztása során sokan csak tapogatóznak. Maradjon csak a jól bevált jogging felső, vagy inkább valami igazán jó minőségűt, de sokkal drágábbat vásároljunk?


Az olcsó kerékpárhoz is minőségi ruha jár

Vásárlás előtt érdemes tájékozódnia, és tisztáznia, hogy valójában mit is szeretne. Csak a sarki közértbe és parkba hajt majd el a kerékpárjával, vagy éppen ellenkezőleg, hosszabb útvonalak és igényesebb terepek leküzdését tervezi? Emellett az időjárás változó hangulataira, az időjárási viszonyokra, az öltözet árára és nem utolsósorban a saját biztonságára is figyelemmel kell lennie. Megmutatjuk, hogyan szabadulhat ebből a végtelen labirintusból lehetőleg pontosan ahhoz öltözve, amire éppen szüksége van. És persze úgy, hogy összhangban legyen a kerékpárjával, és azt a legjobb fényében mutathassa be.

3+1 népszerű kerékpáros túraútvonal Magyarországon

Fedezze fel Magyarország kerékpárútjait! Találja meg velünk a legjobbakat!

Miért részesítsük előnyben a funkcionális ruházatot?

Azon gondolkodik, hogy miért vásárolnak maguknak a profi kerékpárosok, de a kezdők is lycra anyagú funkcionális ruházatot, és miért költenek rájuk csillagászati összegeket? A válasz egyszerű – a kényelem miatt. A minőségi kerékpáros öltözet ugyanis csodákra képes. Bár a testhez simul, mégis tökéletesen felmelegít, gyorsan elvezeti az izzadságot, gyorsan szárad, és biztosítja a kerékpározás során elengedhetetlenül szükséges támaszt. A minőségi öltözet mellett több érv is szól:


A kerékpáros öltözet tökéletesen illeszkedik


Biztos lehet abban, hogy ha a kormány fölé hajol, a speciális ruhával soha nem történhet meg az, hogy „kikandikál” a háta. A pólók és kabátok hátul hosszabbított fazonúak, a nadrágok, vagy inkább leggingek ülőrésze feljebb van úgy, hogy ne csak meleget, hanem erősebb támaszt is nyújtson a hát alsó részének. A ruhák hosszú ujja általában rugalmas és valamivel hosszabb, hogy előre hajoláskor is kényelmesen takarja a csuklót.

Tipp: Egy kiadós kerékpáros teljesítményt követően használjon minőségi bőrápoló készítményeket!Vízzáró, mégis légáteresztő anyagok

Számos oka van annak, miért nem egyszerű pamutból gyártják a kerékpáros ruházatot. Az ugyanis magába szívja az izzadságot, átnedvesedik, majd hűsít. Ismeri azt az érzést, amikor felhajt egy magas dombra, és onnan le kell „ereszkednie”? Először elönti az izzadság, majd jön a lehűlés és a hideg. Ez a funkcionális öltözettel nem történhet meg, mert elvezeti a bőrről az izzadságot – amely aztán elpárolog és gyorsan szárad. A kerékpáros öltözet felső vízzáró rétegei nem engednek be semmilyen nedvességet, és egyúttal képesek elvezetni azt. Az ilyen légáteresztő anyagok a szellőztetéssel együtt képesek elvezetni a testtől a forró, nedves levegőt. A szellőztető szelepeket természetesen olyan helyeken találjuk, ahova nem kerülhet be kívülről a víz – például a hónalj alatt.

Mik a kerékpározás előnyei, és hogyan birkózzunk meg a kockázataival? Velünk megtudhatja!

Ütéscsillapító rövidnadrág


A kerékpáros rövidnadrág bélései sokak arcára mosolyt csalnak, de csak addig, amíg ki nem próbálják a saját bőrükön. Ugyanis a kerékpározással vagy a kerékpározás népszerűsítésével foglalkozók tudják, hogy a nadrágba varrt szivacsréteg képes felfogni az ütéseket és rezgéseket, így elejét veszi a nagyobb medencefájdalmaknak. További fontos funkciója a kerékpározás során a bőrrel érintkező anyag rendszeres eloszlatása úgy, hogy az ne vágjon – igen, a kerékpáros nadrág alatt már senki sem visel alsóneműt.

Tipp: Fehérje snack – kerékpározás közben nagyszerűen megtelít és feltölt a szükséges energiával. Találja meg a kedvencét egyszerűen online, a Tesco áruházban!

Első a biztonság

A ruházat biztonsági elemeire – függetlenül attól, hogy drága vagy olcsó kerékpárunk van – mindig ügyelnünk kell. A biztonságot és láthatóságot mindig be kell tartanunk, még akkor is, ha a kerékpárt csak alkalmanként, inkább csak „sétákhoz” használjuk. Semmiképp se hiányozzon:

  • a kerékpáros sisak,
  • a védőkesztyű,
  • a védőszemüveg, amely megvédi a szemet a széltől, naptól és rovaroktól,
  • a fényvisszaverő elemek (például a fényvisszaverő szalagok és prizmák),
  • a minőségi lábbeli, amely szintén tartalmazhat fényvisszaverő elemeket,
  • az inkább testhez simuló öltözet, amely nem akad bele a láncba,
  • az ún. fluoreszkáló, élénk színű öltözet.

Sportruházatot az F&F kollekciónkban is talál.

 

Források: www.bicycling.com, www.kidshealth.org, www.road.cc
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása